Gübreden Elektrik Üretimi Nasıl Olur?

Hayvan gübresi, anaerobik çürütme ile mikroorganizmalar yardımıyla biyogaza dönüştürülerek elektrik üretiminde kullanılır. Gübre, pH, sıcaklık ve bekletme süresi gibi faktörlerin önemli olduğu anaerobik çürütme prosesinde organik yükleme hızı dikkate alınarak parçalanmakta ve nihai ürün olarak metan oluşturmaktadır. Bu metan içeriği yüksek olan biyogaz jeneratör yardımıyla elektriğe dönüşmektedir.

 

Gübre içerisinde bulunan organik maddeler hidroliz, asit oluşumu ve metan oluşumu süreçlerinden geçmektedir. Hidroliz aşamasında karbonhidratlar, yağlar ve proteinler sindirime uğrayarak propiyonik ve bütirik aside, çeşitli alkollere ve diğer yapıtaşlarına dönüşmektedir. Asit oluşumu evresinde ise bu maddeler asetojenik bakterilerin varlığıyla hidrojen, karbondioksit ve asetik aside dönüşmektedir. Son olarak metan oluşumu evresinde metanojenik bakteriler asetik asidi karbondioksit ve metana dönüştürerek biyogaz oluşturmaktadır.

Üretilen biyogaz kojenerasyon ünitesinden geçerek elektrik ve sıcak su üretmektedir. Biyogaz yakıt olarak kullanılır ve türbinlerin çalışmasını sağlar. Türbinlerin dönmesi ile motor çalışır, manyetik alan oluşur ve jeneratörü çalıştırır. Jeneratörün çalışmasıyla elektrik üretilmiş olur. Böylece gübre öncelikle biyogaza, biyogazdan ise elektriğe dönüşmüş olur.

Biyogaz Hesaplama

Biocal hesaplama modülünü kullanmak için tıklayın.

Hesaplama yap

Bize Ulaşın